Kétszázmilliárd forintnyi kár a mezőgazdaságban

Az elmúlt hetek perzselő hősége és az azt megelőző szárazság országosan rendkívüli helyzetet idézett elő a mezőgazdaságban, egyes térségekben és ágazatokban azonban még ennél is válságosabb, katasztrófa sújtotta helyzet alakult ki.

 

 

Van olyan körzet, ahol a búza megszokott termésmennyiségének a fele megsemmisült. A hőség és a csapadékhiány miatt az ország jelentős részén elszáradtak a kukoricák, a termés harmada már odaveszett.

 

Az állattenyésztésben hasonlóan drámai a helyzet. A hőség hatására – a gazdálkodók minden erőfeszítése ellenére – több százezer baromfi pusztult el, országos szinten napi 1 millió literrel csökkent a tejtermelés és hízók ezrei hullottak el.

 

A tejágazat különösen nehéz helyzetbe került, a termelők nem tudnak elegendő szénát betakarítani, sok helyen nem lesz elég szalma az almozáshoz, a hőség felperzselte, kiégette a legelőket. A katasztrófa mértékét jól jelzi, hogy egyes helyeken takarmányt kell vinni a legelőre, hogy az állatok éhen ne pusztuljanak.

 

A termelőket már most mintegy 200 milliárd forintnyi kár érte. Az állattenyésztők a takarmányok drasztikus áremelkedése miatt további jelentős, ma még megbecsülhetetlen nagyságú veszteségeket lesznek kénytelenek elszenvedni. A helyzet egyes térségekben és ágazatokban kétségbeejtő. Rendkívüli helytállásra és állami segítségre van szükség.

 

A növénytermesztésben és állattenyésztésben egyaránt jelentkező - éppen ezért rendkívül súlyos – termelés és hozam csökkenés hatással lesz az élelmiszerek árára, azon keresztül pedig a fogyasztók pénztárcájára is. Már most látható, hogy romlani fog az ország agrárexport teljesítménye, a hazai kibocsátás csökkenése pedig az import további bővülését hozhatja magával.

 

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) a kialakult helyzetre való tekintettel kezdeményezi, hogy az aszálytól leginkább szenvedő térségeket a minisztérium nyilvánítsa katasztrófa sújtotta területté. Az állam töltse fel a kárenyhítési alapot, olyan mértékben, hogy az legalább a felmerülő károk 25%-ának megtérítésére fedezetet nyújtson. Az állattartók takarmányvásárlásainak elősegítése érdekében azonnali hatállyal kerüljön meghirdetésre egy kamattámogatott hitelkonstrukció, és hozzanak létre állami takarmány alapot. Kerüljenek kifizetésre előrehozott módon a meghirdetett EU-s támogatások, a nemzeti támogatásokat pedig teljes összegben, azonnal kapják meg a termelők. Kerüljenek felfüggesztésre az állattartókat terhelő hatósági díjak. A MOSZ kéri az önkormányzatokat, hogy a bajba jutott termelőknél a helyi adókat mérsékeljék, engedjék el.

 

Ha nem történnek érdemi intézkedések, a növénytermesztést és állattenyésztést egyaránt sújtó károk következtében családok ezrei veszítik el a megélhetésüket, a termelők tömegével küldik vágóhídra az állataikat, a fogyasztók pedig magasabb áron, kevesebb megbízható minőségű magyar élelmiszert vásárolhatnak.

 

Budapest, 2012. július 20.

                                                                       MOSZ Sajtóosztály

 

Bővebb felvilágosítás:                                   Tóth István titkár

                                                                       06-1-312-0525

                                                                       06-30-9-614-999