Sajtóközlemény - Újabb sarccal és adminisztrációs kötelezettség előírásával kívánják terhelni a gazdálkodókat

Ez az intézkedés kiemelten sújtja az évek óta a fennmaradásukért küzdő törvényes keretek között működő állattartókat és kertészeket. 

  A költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló (un. saláta) törvényjavaslat szerint, egy új élelmiszerfelügyeleti díj kivetését készítik elő a hatósági tevékenység alapfeladatainak ellátási forrásaként, miután a benyújtott költségvetési törvénytervezet szerint elvonták az élelmiszerbiztonsági hatóság korábbi finanszírozását kiegészítő bevételeket.

 

A gazdálkodók jelenleg is jelentős összegeket kénytelenek fizetni a hatósági laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséért, az állat- és növényegészségügyi eljárások igényléséért, valamint a nyomonkövethetőséget biztosító jelölésekért. Az új intézkedés szerint megkettőződik az élelmiszerbiztonsági díjak fizetési jogcíme. A megemelt költségek meghaladják a  állattenyésztőknél az elviselhetőség határát.

 

Jellemző, hogy nem történt egyeztetés a tervezet kidolgozása során és így diszkriminatív és további feszültségeket gerjesztő rendszer került beterjesztésre. A díjfizetés alóli mentesség, illetve az eltérő díjfizetési alap alkalmazása hátrányos megkülönböztetést tartalmaz.

A kis- és középvállalkozások, beleértve az egyéni vállalkozásokat is az árbevételük után kötelesek fizetni, míg a természetes személyek 8 millió forint bevételig egyáltalán nem fizetnek, de azon felül nem az árbevételük, hanem csak a bevallott jövedelmük után fizetnek.

 

Tovább növeli a gazdálkodók adminisztrációs munkáit a bevallási kötelezettség előírása, amit akkor is el kell végezni, ha díjfizetési kötelezettség nem keletkezik. A bevezetésre javasolt díj adójellegét alátámasztja, hogy a tervezet alapján a késedelmi pótlék megállapítása során az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény előírásai az irányadók.

 

Ez ellentétes a kisadók megszüntetésével és a bürokrácia csökkentésével kapcsolatos kormányprogrammal. Az új jogcím alapján kivetett díjfizetés példája a többszöri adóztatásnak, amelynek alkalmazását a MOSZ elutasítja.

 

 A tervezett intézkedés jogilag vitatható, erkölcsileg vállalhatatlan és értelmetlen, valamint a gazdálkodók számára anyagilag súlyos következményekkel jár.

 

Ezért felkérjük az Országgyűlési Képviselőket és külön hangsúllyal az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságát, hogy ne támogassák ezt a javaslatot.

  

Budapest, 2011. október 24.

 

                                                                                      MOSZ Sajtóosztály

  

Bővebb felvilágosítást ad:        Tóth István

                                               06-1-312-0525

                                               06-30-9-614-999