Sajtóközlemény - A hazai zöldségek maximálisan biztonságosak!

MOSZ Sajtóosztály

 Jelen pillanatban nem tudni, hogy mi okozza a Németországból kiinduló, mára már több országban halálos áldozatokat követelő hasmenésjárványt. A megalapozatlan vádak - a német hatóságok egyértelművé tették, hogy nem a spanyol uborka terjeszti a fertőzést – tetemes károkat okoztak és okoznak a zöldségtermesztésből élő magyar gazdálkodóknak is.

 

 

A friss zöldségek csak korlátozott ideig tárolhatóak, így a fogyasztói bizalom ideiglenes megingása, az exportlehetőségek korlátozása a garantáltan egészséges zöldséget előállító hazai termelők százait hozza rendkívül nehéz helyzetbe, veszélyeztetve megélhetésüket és az általuk foglalkoztatottak munkahelyeit.

 

A kialakult helyzetre való tekintettel a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) kezdeményezi, hogy a termelőkön kívül álló okok miatt felhalmozott, jelen körülmények között eladhatatlan zöldségkészletekre a Vidékfejlesztési Minisztérium nyújtson kivonási támogatást, valamint kezdeményezze az Európai Uniónál az érintett termelők kártalanítását.

 

A fogyasztói bizalom erősítése érdekében ismételten javasoljuk az „Eredeti magyar élelmiszer” megnevezés bevezetését, ami egyértelmű garanciát jelentene a termék eredetére. A MOSZ álláspontja szerint a származási hely feltüntetése önmagában nem elégséges, a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében azt is jelezni kell a terméken, hogy hol termesztették.

 

A hazai élelmiszerbiztonsági előírások rendkívül szigorúak, minden eddigi vizsgálat azt bizonyítja, hogy a hazai előállítású zöldségek biztonságosak, fogyasztásuk semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár. Ezt az is garantálja, hogy Magyarországon a társas vállalkozásoknál előállított zöldségek termesztését magas szinten képzett, erre szakosodott szakemberek felügyelik.

 

 Budapest, 2011. június 3.

 

 Bővebb felvilágosítást ad:          Dr. Máhr András

tel.: 06 1 332 1153