A MOSZ javaslatai a tavaszi fagykárt szenvedők támogatására

 

 A május elején bekövetkezett fagykár Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gyümölcsöseiben sok helyütt 100%-os, de még a védettebb területeken is 70-80%-os kárt okozott. A fagykárt szenvedő gazdálkodók segítség nélkül biztosan ellehetetlenülnek.  Ennek elkerülésére a MOSZ az alábbi intézkedések meghozatalát kéri a kormánytól:

-          a fagykárt szenvedett gazdák részesüljenek egyszeri kárenyhítő támogatásban, mely eléri a megsemmisült termés értékének legalább 50%-át

-          a fagykárt szenvedett gazdák a 2011-es évre kapjanak járulékmentességet.

-          a területalapú és AKG támogatások kerüljenek minél hamarabb kifizetésre

-          a kárt szenvedettek hitelei kerüljenek átütemezésre.

A jelenlegi agrárkár-enyhítési rendszer szerint a jelen fagykárt enyhítő juttatások csak 2012-ben kerülnek kifizetésre. A gyümölcstermesztés sajátossága, hogy az ültetvények megőrzése és ápolása folyamatos anyagi befektetést igényel. A tavaszi fagykár nem pusztán az idei év bevételeit nullázta le, de így az ültetvények fenntartási költségeinek fedezete sincs biztosítva. A jelenlegi gazdasági helyzetben a gazdák nem rendelkeznek olyan tartalékokkal, mellyel átvészelhetnék a következő évig terjedő időszakot.

Mivel a fagy nemcsak a keleti országrészt, de Közép-és Dél-Magyarország egyes részeit is érintette, a kormánynak minél előbb rendelkezésre kell bocsájtania az érintetteket érdemben segítő gazdasági mentőcsomagot.

 

Budapest, 2011. május 16.

 

MOSZ sajtóosztály

További felvilágosítást ad:                                    Csordás Katalin

                                                                            30-595-6159

                                                                           06-1-312-0525/213 m.