Állásfoglalás az agrárkamarai törvényről

A MOSZ elnöksége a vidékfejlesztési, agrár- és élelmiszergazdasági kamarákról szóló törvénytervezettel kapcsolatos tájékoztatást megtárgyalta és az alábbi állásfoglalást hozta:

 

 

 

 

A MOSZ elnöksége elfogadhatatlannak tartja az általa megismert agrárkamarai törvénytervezettel kapcsolatban, hogy a kormány

 

  • a korábban éppen a FIDESZ kormány által megszüntetett kötelező kamarai tagság visszaállítását tervezi;
  • az agrárkamara választási szabályának tervezetében kizárólag az egy tag egy szavazat elvét érvényesíti, míg a kereskedelmi és iparkamara választási szabályai figyelemmel vannak a gazdálkodó szervezet méretnagyságára is;
  • a kamarák fenntartását – miközben minden tagot azonos jogok illetnének meg – egy szűk kör kötelezettségévé akarja tenni. A tevékenység jellegétől és jövedelmezőségétől függetlenül a tagdíjat árbevétel alapon, kizárólag a 100 millió forint árbevételt meghaladó gazdálkodókra akarja terhelni. A tagdíj mértéke irreális, akár az árbevétel 2 ezrelékét is elérheti. Elfogadhatatlan, hogy míg az iparkamarák tagjai a befizetett tagdíjat az adójukból levonhatják, addig az agrárkamara tagjait ez a jog nem illeti meg.

 

Példátlan, hogy egy köztestület tagjainak döntő többsége mentesül a tagdíjfizetési kötelezettség alól, miközben ezeknek a tagoknak is ugyanolyan jogokat biztosítanának, mint azoknak akik anyagilag is részt vesznek a kamarák működtetésében.

 

A MOSZ elnöksége elfogadhatóbbnak tartana egy minden tagra kiterjedő, egységes és egyben méltányos tagdíjfizetési kötelezettséget, mely szerint a tagok – a vállalkozás méretétől és árbevételétől függetlenül – egy meghatározott fix összegű tagdíjat fizetnek.

 

 

MOSZ Elnökség