Mit kell még elviselnie a magyar gazdáknak?

Van egy ősrégi vicc, így szól: „Mi a magyar gazda öt ellensége? A négy évszak és a mindenkori kormány.” Soha ilyen aktualitása nem volt ennek a viccnek.

 

A téli csapadékhiányt rendkívül súlyos tavaszi aszály követi. A mezőgazdasági termelés költségei elszabadultak. (3-5-szörösére drágult az energia és műtrágya ára és árrobbanás következett be a gép- és gépalkatrészeknél is.) A mezőgazdasági felvásárlási árak ezzel nem tartanak lépést.

Mindezek idáig objektív folyamatok. Viszont semmiképpen nem tekinthetők sem objektívnek, sem gazdabarátnak a kormányzat elmúlt időszaki intézkedései. Az üzemanyag ellátás legnagyobb kárvallottjai a mezőgazdasági termelők. Míg a benzinkutaknál a gázolaj ára 480.-Ft/liter, addig azok a gazdák, gazdálkodók, akik közvetlen üzemanyag beszállítótól szerzik be a gázolajat napi árat, 6-700 forintot kötelesek fizetni literenként. Ha egyáltalán kapnak.

A MOL logisztikai gondokra hivatkozva ezeket a megrendelőket nem szolgálja ki. Több gazdaságban emiatt már le is álltak a tavaszi munkák. Márpedig a mezőgazdaság nem olyan üzem ahol, amit ma nem végeznek el, elvégezhető majd három hét múlva. Ez az intézkedés egyértelműen és súlyosan veszélyezteti Magyarország élelmiszerellátás biztonságát.

Persze, a laikus olvasó mondhatná tankoljanak a benzinkutaknál. Ez lehetetlen. Nem véletlen, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj 90 %-a a nagykereskedelmen keresztül jut a felhasználóhoz. A mezőgazdasági gépek egy része (pl. állattenyésztési gépek) ki sem mehetnek a közutakra. Falusi kút sincs mindenhol. Ahol van is, a jelentkező többletigényt ott sem tudják kiszolgálni.

A MOSZ felhívja az illetékeseket – a Kormányt és a MOL-t -, hogy a problémát soron kívül rendezzék. A termelők soron kívül juthassanak - hatósági áron – gázolajhoz! 

Ha erre nem kerül sor – és a gazdák nem tudnak dolgozni a földeken – még az is előfordulhat, hogy a napokban bevezetett, jelen körülmények között értelmetlen gabona export stop is értelmet nyer, tényleg gabonahiány alakul ki.

Azonnali intézkedésre van szükség.

 Budapest, 2022. március 16.

MOSZ Sajtó

Bővebb felvilágosítás kérhető:

Dr. Máhr András

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

06-30-952-7920

Csősz Tibor

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

07-70-643-4438