A MOSZ nem kíván részt venni az Agrárkamarai választáson!

A MOSZ Elnöksége úgy döntött, hogy Szövetségünk nem vesz részt a májusi agrárkamarai választáson. Ez a „választás” egy antidemokratikus, tisztességtelen feltételekkel meghirdetett színjáték.

 

A Kamara olyan választási szabályokat alkotott, ami a „győztes mindent visz” elvet érvényesíti. Ez azt jelenti, hogy csak a győztes listáról lehet megyei küldötté válni, a vesztes listára szavazók - legyenek akármennyien, szerezzék meg akár a szavazatok 49%-át - képviselet nélkül maradnak. Az ő szavuk semmit sem ér, nincs kompenzációs lista, így egy képviselőjük sem kerülhet be a Kamara testületeibe.

Nincs érvényességi küszöb sem, nem számít hányan mennek el szavazni, a tagság töredékének a megjelenése is elég ahhoz, hogy érvényes legyen a szavazás. Hogyan mondhatja így egy, az ágazat egészének képviseletére felkent szervezet, hogy ő minden gazdálkodó érdekeit képviseli? Nem is képviseli. Ezt gyakorlati példák igazolják.

Ha ez nem lenne elég, igazából azt sem lehet tudni, hogy kinek adnak felhatalmazást a választáson a tagok. A megyei listák ismertek, de az, hogy a megyei küldöttek kiket fognak megválasztani országos küldöttnek (akik a valódi döntéshozók), nem. Gyakorlatilag egy biankó csekkre szavaznak a kamarai tagok.

Az Agrárkamara az egyetlen olyan társadalmi, gazdasági szervezet, ahol nem kötelező közgyűlést tartani! Nem is tartanak. Ebből fakadóan a szervezetnek nincs olyan hivatalos fóruma, ahol a tagok elmondhatnák a véleményüket, megválaszthatnák a vezetőiket.

E helyett kapnak egy olyan választást, ami leginkább a politikai választásokra hasonlít, csak éppen sokkal antidemokratikusabb annál.

A kamarai választás időpontjáról még december 16-án döntöttek a küldöttek, az ezzel kapcsolatos határozatot azonban csak január 10-én tette közzé a Kamara. Vagyis miközben a választás bennfentes szereplője, a MAGOSZ már lázas választási tárgyalásokat folytatott, a többi lehetséges szereplőt csak egy hónappal a döntés után értesítették. Ez nem csak etikátlan, hanem felháborító is. Mára már odáig jutottunk, hogy a MAGOSZ elnöke azt is tisztességtelennek tartja, ha valaki - élve a jogaival - az igaza érdekében a bírósághoz mer fordulni.

Ilyen feltételekkel nem legitimáljuk sem ezt a választást, sem a Kamara képviseleti, működési rendjét.

Nem kérünk az ilyen, a Hazafias Népfront szellemét idéző választásból!

Éppen ezért a MOSZ kezdeményezi az agrárkamaráról szóló törvény módosítását.

Meg kell szüntetni a kötelező kamarai tagságot. A nemzetgazdaság teljesítményében érdemben nagyobb súlyt képviselő Magyar Kereskedelmi és Iparkamrához hasonlóan önkéntes tagságot kell bevezetni. Olyan választási rendszert kell kidolgozni, amely minden tagnak közvetlen beleszólási jogot biztosít, ami képes a választói akarat arányos megjelenítésére. Ezen alapfeltételek nélkül ugyanis nem beszélhetünk igazi választásról.

Május 20-án egy választás nélküli választásra fog sor kerülni.

                  

 Budapest, 2022. február 9.

MOSZ Sajtó

Bővebb felvilágosítás kérhető:

Dr. Máhr András

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

0630-952-7920

Kép forrása: Pexel