A természet és a piac is a gazdák ellen van - MOSZ sajtóközlemény

Szomjazik a föld, az ország középső és keleti felén aszály van, mind az őszi, mind a tavaszi vetések szenvednek a csapadékhiánytól. Az elmúlt hetek, hónapok időjárásának köszönhetően a talaj felső rétegében számottevő vízhiány alakult ki, amin a napokban hullott – az ország nagy részén alig néhány milliméternyi - eső sem segített. Már most látszik, hogy komoly terméskiesések lehetnek, hogy milyen mértékű, az az elkövetkező néhány hét időjárástól függ. Az előrejelzések nem sok jóval kecsegtetnek.

 

A szárazság mellett jelentős fagykár is sújtotta a termelőket. Több mint 15.000 hektár gyümölcs ültetvényben okozott kárt a tavaszi fagy, különösen a kajszi és őszibarack volt érintett. Több ezer hektáron 70-100% közötti virágkár következett be, ami azt jelenti, hogy sok gyümölcstermesztő termés és így jövedelem nélkül marad egész évben. Bevételük nem lesz, csak kiadásuk, mivel az ültetvényt egész évben így is gondozni kell.

Bajban vannak az állattartók is. A sertéságazat piaci helyzete az elmúlt hetekben megrendült, a sertés felvásárlási árak szűk 2 hónap alatt 25-30%-ot zuhantak. Sokan már önköltségi szint alatti áron kénytelenek értékesíteni a hízósertéseiket, egyes termelőknél már a szállítások is akadoznak. Ez a piaci krízis - amit az afrikai sertéspestis fenyegetettsége is tetéz - sok termelőt sodor kilátástalan helyzetbe. A madárinfluenza miatt év eleje óta sok százezer baromfit kellett leölni, egyre nagyobb területen jelenik meg a vírus, e miatt számos ország teljes, vagy részleges kereskedelmi korlátozást vezetett be Magyarországgal szemben.  Az állattenyésztők egy részének így nem csak a koronavírus járvány munkaerőt, beszerzéseket, logisztikát érintő hatásaival, hanem az egyre mélyülő piaci krízissel, az importdömpinggel és az állatállományukat veszélyeztető egyéb vírusokkal is meg kell küzdenie.

A kormányzat esőt nem tud fakasztani, de a bajba jutott termelőkön – ha akar – képes segíteni. Jelen pillanatban leginkább a fagykárt szenvedett gyümölcs termesztőknek és sertéstartóknak van szüksége érdemi és gyors beavatkozásra. Mint más ágazatok esetében láthattuk vannak eszközök - szociális hozzájárulási adókedvezmény, munkáltatók által fizetett közterhek elengedése, foglakoztatási támogatás nyújtása stb. - amiket bátran lehetne és kelleni is alkalmazni.

E mellett átmeneti jelleggel el kell törölni az idény és alkalmi munkához kapcsolódó közteher fizetési kötelezettségeket, mentesíteni kell a bajba jutott kistermelőket az adófizetési kötelezettség alól, fel kell lépni a feldolgozók erőfölénnyel való visszaélése ellen, fel kell gyorsítani a kifizetéseket, fel kell tölteni a kárenyhítési alapot, a Vidékfejlesztési Program visszamaradt forrásait diszkriminációmentesen, azonnal meg kell hirdetni.

Van, ami nem a természeten múlik.

Budapest, 2020. május 19.

Felvilágosítást ad:   Dr. Máhr András

06-30-9-527-920