Levél Győrffy Balázs NAK elnökhöz

Tisztelt Elnök Úr!

 

A koronavírus járvány jelentette - sokszor embert próbáló - nehézségek kezelése számtalan új kihívást állít a mezőgazdasági szektor elé. A már felmerült – és az ez után jelentkező - problémák megoldása hatalmas áldozatokat követel a gazdálkodóktól, nem csak gazdasági értelemben, hanem emberi, szociális, társadalmi vonatkozásban is.

 

Jelen helyzetben alapvető fontosságúnak tartom a szolidáris magatartást az érintettek között. Tagjaink megfelelő érzékenységgel és megértéssel kezelik az egyéni élethelyzetekből fakadó problémákat, társadalmi felelősségvállalásuk keretében segítséget nyújtanak lakóhelyük közösségének, támogatják a vészhelyzet helyi megoldására irányuló törekvéseket. Ez a szolidáris magatartás egyre több formában jelenik meg. (Pl. önkormányzatok anyagi segítése, helyi egészségügyi intézmények támogatása.)

A kialakult helyzetre tekintettel az Iparkamara is lehetőséget biztosít tagjainak a kötelező kamrai hozzájárulás megfizetésnek elhalasztására. Szimbolikus lépés, de kifejező.

A mezőgazdasági szektor szereplői – mint ahogy arra az Önök elemzései is rámutatnak – komoly gondokkal küzdenek, sokan anyagi értelemben is jelentős károkat szenvednek el a koronavírus járvány (valamint az ASP és madárinfluenza) következtében. Ebben a helyzetben átgondolásra érdemesnek tartanám a kamarai tagdíjbehajtások felfüggesztését, a kistermelők mentesítését a tagdíjbefizetés alól, valamint kedvezmény biztosítását a magasabb tagdíjfizetési kategóriákba sorolt, a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került érintettek (pl. állattartók, zöldség-gyümölcs termelők, egyes élelmiszeripari vállalkozások) számára.

E kritikus helyzetben minden gesztus jelentőséggel bír.

Üdvözlettel,

Nagy Tamás

elnök