Ennél is van lejjebb

Elfogadhatatlan, hogy a kiváló minõségû hazai tejet - a fogyasztókat is megtévesztve - olyan anyaggal helyettesítsék, aminek semmi keresnivalója sincs a tejtermékekben. Felháborító, hogy mikor a tejtermelõk kevesebb, mint 60 forintot kapnak egy liter extra minõségû tejért, pálmaolajat tartalmazó, silány minõségû, hamisítvány „tejtermékek” jelenhetnek meg a hazai piacon.

Elfogadhatatlan, hogy a kiváló minõségû hazai tejet - a fogyasztókat is megtévesztve - olyan anyaggal helyettesítsék, aminek semmi keresnivalója sincs a tejtermékekben.

A MOSZ Szarvasmarhatenyésztõk Országos Választmánya gyors és hatékony fellépést követel a hamisítók ellen, olyan szankció kiszabásával, melyek elrettentõ erõvel bírnak.

Tûrhetetlennek tartjuk, hogy a fogyasztók egészségét is veszélyeztetve még mindig újabb és újabb hamisítványok jelenhetnek meg a boltok polcain.

A rendkívül nehéz helyzetben lévõ tejtermelõk elfogadhatatlannak tartják, hogy a magyar hatóságok képtelenek gátat szabni a hazai élelmiszerhamisításoknak. A termelõk hiába tesznek meg mindent a nyomonkövethetõség és élelmiszerbiztonság garantálásáért, ha a termékpálya késõbbi fázisában ennek ellenõrzése nem kielégítõ.

Követeljük, hogy az FVM illetékes szervei, az élelmiszerbiztonságért felelõs hatóságokkal komplex, a feldolgozók teljes körére kiterjedõ ellenõrzéseket folytassanak, valamint a fogyasztóvédelem bevonásával vizsgálják meg, hogy a kereskedelmi láncok polcain található „tejszerû” (növényi olajat tartalmazó) készítmények megfelelnek –e a hatályos magyar törvényi elõírásoknak.

A termelõk és fogyasztók érdeke is azt kívánja, hogy a tej és tejtermékek csak tejbõl készülhessenek.


Budapest, 2009. november 04.Szarvasmarhatenyésztõk Országos Választmánya