MOSZ - Sajtóközlemény Sokba kerül a jogkövető magatartás!

Tartsuk be a szabályokat, és bukjunk jó nagyot! Ez lehetne a mottója annak a több száz termelőnek, akik a hivatal mulasztása miatt elestek azoktól a támogatásoktól, amit azért kaptak volna, mert vállalták egy sor környezetvédelmi, állatjóléti előírás teljesítését.

 

A termelők 2016. évben annak rendje és módja szerint beadták a támogatási kérelmeiket (többek között AKG és ÖKO jogcímekre), azonban a hivatalnak nem volt elég röpke 12 hónap, hogy elbírálja azokat, így amikor eljött a támogatásigénylés időszaka, a termelők nem tudták, hogy jogosultak e támogatásra vagy sem. Semmiféle hivatalos irattal nem rendelkeztek, így 2017 májusában – betartva a szabályokat – nem is igényeltek kifizetést arra, amiről azt sem tudták, hogy megilleti-e őket vagy sem. A vidékfejlesztési államtitkárság a jogkövető magatartást azzal „honorálta”, hogy közölte, az érintett gazdálkodók – mivel határidőre nem nyújtották be a kifizetési kérelmüket - nem jogosultak a támogatásra.

Az érintettek jogos felháborodását tapasztalva a vidékfejlesztési államtitkár azzal takarózott, hogy a kifizetést az EU nem engedi. Az Európai Bizottság képviselői azonban többször megerősítették, hogy a termelőket megilleti a támogatás, a hibát a kormányzatnak kell orvosolnia. Mindezek hatására egy évvel ezelőtt az államtitkárság, majd egy hónap múlva a Kincstár közleményben tett ígéretet arra, hogy a gazdálkodók hozzájuthatnak a pénzükhöz.

Most, vagyis egy évvel az ígéret után, lépett végre az államtitkárság, de úgy, hogy abban ismét nincs köszönet. Sikerült olyan új feltételeket kitalálni, hogy az csak az érintett termelők csekély töredékére terjedjen ki.

Kis magyar abszurd: hibázik a hivatal (nem hozza meg határidőre a döntést), a termelő jogkövetően jár el (nem igényel olyan támogatást, amiről nem tudja, hogy megilleti-e), a hivatal ígéretet tesz a helyzet rendezésre (ezt követően egy évig nem történik semmi), majd előáll egy olyan javaslattal, ami az érintett termelők több mint 90%-át továbbra is megfosztja a jogos támogatástól.

Szűk két év alatt idáig sikerült eljutni.

Ez több mint szégyen, ez szándékos károkozás.

Budapest, 2018. december 5.

További felvilágosítás:    Máhr András 06-30-9-527-920

Vári Attila 06-30-655-4617