Szarvasmarha tartók közleménye

A MOSZ Szarvasmarhatenyésztõk Országos Választmánya 2009. március 5-i ülésén egyhangú döntés született arról, hogy a múlt évben felállított – a novemberi tejes megmozdulásokat koordináló – demonstrációs bizottság kibõvítve, a társszervezetek képviselõit is magába foglalva, újrakezdi, folytatja a tevékenységét.

MOSZ

Szarvasmarhatenyésztõk Országos Választmánya

 

 

Sajtóközlemény

 

 

A tejágazatban kialakult és egyre mélyülõ piaci krízis nem csak a hazai tejtermelés drasztikus visszaeséséhez és ezzel a sok esetben ellenõrizetlen, megbízhatatlan import termékek arányának növekedéséhez (kínai melamin), hanem több ezer vidéki munkahely megszûnéséhez vezet.

 

A termelõk többsége literenként 15-20 forintos veszteséget szenved el, a felvásárlási árak 60 Ft/kg körüli szintre zuhantak.

 

A hazai - és az európai - piaci problémák jelentõs része az Európai Unió elhibázott kvótaemelési döntésébõl fakad, ami nagymértékben felelõs a jelenlegi helyzetért.

 

A tejtermelõk követelik, hogy a tejkvóta-emelés miatt elszenvedett hátrányok kiegyenlítése érdekében jussanak kompenzációhoz, a piaci helyzet normalizálása érdekében az Európai Unió emelje meg az intervenciós árat és az intervencióra felajánlható mennyiséget, valamint a kvótalapú támogatás nagyságát.

 

Mivel a Kelet-közép-európai tejtermelõk hasonló problémákkal kénytelenek szembenézni, a hazai termelõk minden lehetséges módon együtt fognak mûködni – akár összehangolt akciók keretében is – az érintett országok gazdálkodóival, egyben kérik a magyar kormányt, hogy ezen országokkal együttmûködve közösen lépjenek fel az Európai Unió elhibázott ágazatpolitikája ellen.

 

A hazai intézkedések bevezetése késik, nagyságrendüknél fogva nem alkalmasak a helyzet érdemi kezelésére. Mindezek mellett az áruházláncokkal folytatott tárgyalások nyomán sem született eddig megállapodás.

 

A fenti okokból kifolyólag a MOSZ Szarvasmarhatenyésztõk Országos Választmánya 2009. március 5-i ülésén egyhangú döntés született arról, hogy a múlt évben felállított – a novemberi tejes megmozdulásokat koordináló – demonstrációs bizottság kibõvítve, a társszervezetek képviselõit is magába foglalva, újrakezdi, folytatja a tevékenységét.

 

Az ágazat súlyos problémáinak kezelése nem tûr további halasztást, azonnali, érdemi cselekvésre van szükség.

 

 

Budapest, 2009. március 5.                      

                                               Felvilágosítást ad:

 

Krajcsovicz András SZOV elnöke

                                                           06-1-66-388-769 / mobil: 30-2794-799

 

                                                           Tóth István MOSZ titkár 06-1-312-0525