Elhunyt Dr. Váncsa Jenő

Életének 87. évében elhunyt dr. Váncsa Jenő, nyugalmazott mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter.

Agrármérnökként előbb a gyakorlatban (az Agárdi Mezőgazdasági Kombinát vezérigazgatójaként), majd az agárkormányzatban hasznosította tudását és vezetői képességeit. 1972-től a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Minisztérium (MÉM) miniszterhelyettese, 1980 – tól 1989-ben való nyugdíjba vonulásáig minisztere volt.  Miniszterként az ágazat megreformálást, korszerűsítését tekintette fő feladatának.

Ebben az időben érte el a magyar mezőgazdaság a nemzetközi elismerést kiváltó sikereit, nem egy termelési ágazatban a világ élvonalába kerülve, amiben szerepe volt annak az agrárpolitikának, aminek Váncsa Jenő egyik fontos alakítója és képviselője volt. Nem csak elismert, de népszerű vezető volt, aki sikeresen hangolta össze az ágazaton belüli érdekeket, eltérő törekvéseket. Ebben partnere – sokszor vitapartnere - volt a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsának, a MOSZ elődjének.

A MOSZ szerint ma is követendő példaképként szolgálhat a magyar mezőgazdaságnak ez a sikeres korszaka. Fontosnak tarjuk, hogy megőrizzük azok emlékét, akik,  mint  dr. Váncsa Jenő meghatározó szerepet játszottak ennek elérésében.