Kik lesznek az agrárpolitika következő áldozatai?

DSC 0004

Nemcsak a munkavállalókat, állattenyésztőket, dohánytermesztőket, nemzeti parkokat és az integrált kistermelőket hozza nehéz helyzetbe az új földtörvény illetve a Lázár János által bejelentett támogatás-elvonás, hanem a kis föltulajdonosok vagyonát is veszélyezteti. Ők lehetnek az agrárpolitika újabb kárvallottjai.

 

 

A magyar termőterület több mint 1,5 millió magánszemély birtokában van, mely birtokok jó része az 1 hektárt is alig éri el. Önálló művelésükből képtelenség megélni. Különösen nehéz a helyzete azoknak a tulajdonosoknak, akik földje hátrányos helyzetű régióban található, kedvezőtlen adottságú terület. A földtörvény és a támogatás elvonás következtében a jelenlegi bérlők nem tudják tovább művelni területüket annak ellenére, hogy ez mindkét fél érdeke lenne (jelenlegi bérlő és tulajdonos). A földtörvény korlátozásai miatt ráadásul a hátrányos helyzetű régiók kisbirtokain új bérlők vagy tulajdonosok megjelenésére nem lehet számítani.

Mindez ahhoz vezethet, hogy egyes térségekben sok kis, bérletre kínált földterület jelenik meg és nem lesz vagy csak néhány „monopolhelyzetben lévő” bérbevevő lesz – amely így a földbérleti díjak jelentős csökkenését, rosszabb estben a bérleti díjak teljes elmaradását eredményezheti. Az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem lesz bérlő és a városban élő, a gazdálkodásban nem érdekelt tulajdonosok, örökösök csak saját költségükön tudják majd elvégezni a föld kötelező kultúrállapotban tartását, a parlagfűírtását stb. A helyzet odáig is fajulhat, hogy a kis tulajdonosok „diktált” áron lesznek kénytelenek értékesíteni „veszteséget termelő” földbirtokaikat a gyakorlatilag előre kijelölt vevőknek.

 

Ügyvédek, politikusok az aranykalászos gazda tanfolyamokon?

 

 

A témával kapcsolatban további információ itt érhető el:

http://mno.hu/lanchidradiogazdasag/a-kisbirtokosok-is-rosszul-jarnak-az-agrartamogatasok-atalakitasaval-1242093

http://www.mosz.agrar.hu/termfold