Kezdeményezések és eredmények a koronavírus járvány kapcsán

A koronavírus járvány kapcsán felmerülő tagi problémák megoldása érdekében a MOSZ rendszeresen egyeztet a minisztérium képviselőivel. Az Agrárminisztériumot - kérésére - napi szinten tájékoztatjuk a tagjaink által felvetett problémákról, erre vonatkozó megoldási javaslatainkról. Az elmúlt időszakban – a miniszter úrnak március közepén megküldött javaslatainkon túl - az alábbi kezdeményezésekkel éltünk:

 

  • földhivatali ügyintézés egyszerűsítése, személyes megjelenés mellőzése (földhasználati lapok, hiteles, e-hiteles, földhivatali térképek magyarország.hu-n keresztüli hozzáférhetővé tétele, földműves igazolás elektronikus ügyintézése, életvitelszerű lakcímigazolás elektronikus megkérése stb.)
  • a személyes közreműködést igénylő ügyekhez kapcsolódó kötelmek kerüljenek elhalasztásra, vagy biztosítsák az elektronikus úton való rendezhetőségét. (Állategészségügyi ügyintézések a Nébih-nél, gépjármű forgalomba helyezések, kivonások, vízjogi engedéllyel kapcsolatos ügyintézések, állattartó telepeknél a támogatásokhoz szükséges igazolás kiadása stb.)
  • a külföldről érkező idénymunkások munkába állást biztosítani kell. Az életbelépett határzárral e munkások sem jöhetnek az országba. Ez komolyan veszélyezteti a beindult szezonális munkák elvégzését és vele az élelmiszerellátás biztonságát. Javaslatot tettünk rá, hogy történjen intézkedés a munkavállalási céllal Magyarországra érkező személyek beléptetésére. Egyidejűleg kértük, hogy Szerbia és Ukrajna tekintetében kerüljön kidolgozásra a szezonális munkaerő belépésének engedélyezési rendszere. Kértük, hogy átmeneti jelleggel az idénymunkához (500 Ft/nap) és alkalmi munkához (1000 Ft/nap) kapcsolódó közteher fizetési kötelezettségek kerüljenek eltörlésre.
  • telepi karantén kialakításának biztosítása. Számos területen komoly problémát okozna, ha egy esetleges korona-vírus fertőzés miatt minden munkavállalónak otthoni karantén kerülne elrendelésre. Az állattartó-telepek már a járvány előtt komoly munkaerő problémákkal voltak kénytelenek szembenézni, egy estleges otthoni karantén teljes mértékben ellehetetlenítené a munkavégzést és vele az élelmiszerellátást is, ezért javasoltuk, hogy ilyen esetben legyen lehetőség telepi karantén kialakítására. 
  • a hivatalok helyszíni ellenőrzései, a támogatásokhoz kapcsolódó igazolások külsős szereplő által a helyszínen történő kiállítása (pl, sertésállatjóléti támogatáshoz a sertéságazati területi felelősök) a veszélyhelyzet idejére szólóan kerüljenek felfüggesztésre.
  • az iskolák bezárása miatt felfüggesztésre került az iskolagyümölcs és iskolatej program. Az érintett beszállítóknak - akik most termékértékesítési nehézségekkel néznek szembe – segítséget kell nyújtani az értékesítési lehetőségek feltárásához, valamint  méltányos kártérítést kell biztosítani.
  • több jelzés érkezett Szövetségünkhöz, hogy az input anyagok (műtrágya, növényvédőszerek, fehérje, alkatrész stb.) jelentős áremelkedése tapasztalható. Kértük, kerüljön kidolgozásra egy olyan javaslatcsomag, amely lehetővé teszi az indokolatlan mértékű áremelkedéssel szembeni hatékony fellépést.
  • számos állattartó telep jelezte, hogy gondot okoz a fertőtlenítőszerek és védőfelszerelések beszerzése. Az állategészségügyi járványhelyzetre tekintettel kezdeményeztük, hogy az állami készletek terhére biztosítsák az érintett telepek ellátását.

Javaslataink egy részét illetően már történtek intézkedések, egy részét illetően pedig elindult a felvetések kidolgozása. Az Agrárminisztérium több ágazat specifikus intézkedési javaslatot is bejelentett az elmúlt napokban, így többek között kezdeményezték a Bizottságnál, hogy: 

  • a területalapú támogatások előlegei október 16. előtt kerülhessenek kifizetésre, a szokásosnál magasabb összegben,
  • az ellenőrzési szabályok kerüljenek lazításra,
  • kerüljön sor a támogatások kapcsán a vállalt kötelezettségek enyhítésére (pl. a MOSZ által kezdeményezett, vállalt fogalakoztatási kötelezettség alóli felmentés megadása),
  • a de minimis támogatás keretösszege kerüljön megemelésre,
  • rendkívüli piactámogatási intézkedések kerüljenek bevezetése.

Kérem, amennyiben további problémákat tapasztal, vagy javaslata van, jelezze felénk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. 

dr. Máhr András