MOSZ közlemény az agrárkamarai választásokról

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöksége előterjesztést tárgyalt meg a közelgő agrárkamarai választásokban való részvételről.

A MOSZ értékelése szerint az előző választások alapján nem érvényesült az agrárkamaráról szóló törvény követelménye az ágazat szereplői arányos képviseletéről. A „ki kit győz le” elven alapuló választási rendszer kizárólagos szerepet biztosít a szavazáson győztesnek és ennek eredményeképpen a mezőgazdasági termelés (elsősorban az állattenyésztés) meghatározó részét előállító és a kamara fenntartásában is a terheket viselő társas vállalkozásoknak nincs semmilyen képviseletük a kamara döntéshozó fórumaiban.

A társas vállalkozásoknak nem csak a kisebb létszámuk miatt hátrányos a jelenlegi kamarai választási rendszer, hanem az eljárási szabályok is nehezítik, sőt lehetetlenné teszik a szabályok szerinti részvételüket. Ezért a MOSZ ügyvezető elnöksége együttműködést kezdeményezett a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (MAGOSZ), az előző választásokon egyedül részt vevő és így a jelenlegi kamarai vezetést adó érdekképviselet elnökénél annak érdekében, hogy a jelenlegi rendszer keretén belül sor kerülhessen a társas vállalkozások arányos képviseletének biztosítására. Az együttműködésre törekvés mellett a döntést az is befolyásolta, hogy a rendszerváltás után alakult korábbi Agrárkamara vezetőinek választása a MAGOSZ-MOSZ közös akciója következtében történt.

A MOSZ elnöksége egyetértett a kezdeményezéssel, de mivel arra az ülés idejéig nem érkezett válasz, úgy foglalt állást, hogy elutasítás esetére a szövetség tagjainak fel kell készülniük az agrárkamarai választáson való önálló részvételre. Bízik abban, hogy a választásokon nem ismétlődnek meg azok a jogsértő események, amelyek akkor gyakorlatilag lehetetlenné tették a MOSZ tagszervezeteinek a választáson való részvételét.

Budapest, 2017. június 6.

További információ:

dr. Filipsz László titkár

tel: +36-1-224-7081