Megkezdődött az őszi árpa aratása

 Csongrád megye déli részében az első őszi árpa táblák aratását megkezdték a gazdálkodók. Az enyhe téli és a kedvező tavaszi időjárás miatt kezdhették vágni az őszi árpát. Csongrád megyében a 20.000 ha-t meghaladja a vetésterület, ami az országos vetésterület mintegy 10%-át teszi ki. 2013-ban a termésátlag meghaladta a 4,4 t/ha-t, azonban az idei évi várakozások ez alatt maradnak.

 

A jelenleg mért hozamok a területek mozaikossága miatt változó, a gyengébb 3,0t/ha-os átlagú területek terméseredményét a jobb területek hozamai ellensúlyozzák. Az idei terméseredmények vonatkozásában messzemenő információt az első vágásokból még nem lehet levonni és továbbra is kérdőjeleket vet fel a kártevők és kórokozók által okozott kár mértéke.

A korábbi évek termelői értékesítési árai júniusi időszakban 2012-ben 49.000 Ft/tonna, 2013 ban 45.000Ft/tonna körül mozogtak. Míg 2012-ben az év végéig tartó emelkedés volt megfigyelhető, azzal, hogy augusztusban több mint 20%-os áremelkedést követően csökkent a termelői értékesítési ár, de decemberben is meghaladta a júniusi szintet, addig 2013-évben az aratást követően kiegyenlített volt az árak alakulása. Jelenleg egyes felvásárlók a korábbi évektől elmaradó elfogadhatatlanul alacsony árakat kínálnak a termelőknek.