Sajtóközlemény - A korán jött őszi fagy súlyos károkat okozott, megelőzte a betakarítókat

Az idei évben korán érkeztek az első őszi fagyok.  Az ország egyes területein - leginkább Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyékben - több száz hektáron, főként öntözött kultúrák, zöldségnövények, másodvetésű csemegekukorica, fűszer-és pritaminpaprika, paradicsom szenvedett fagykárt hozzávetőlegesen 500-700 millió forint értékben.

 

 

Annak ellenére, hogy az érintett termelők részesei a kárenyhítési alap rendszerének, ahhoz befizetéseikkel hozzájárulnak, nem részesülhetnek kárenyhítő juttatásban. Az agrár-kárenyhítési rendszer jelenlegi szabályozása nem kezeli az őszi fagykárt és az azt elszenvedő gazdálkodók kártalanítását. A rendszer csak a tavaszi és téli fagykárt ismeri el, az őszi fagykárt viszont nem. Az őszi fagyok a téli és tavaszi fagyokhoz képest kisebb területet érintenek, hiszen a legtöbb növény ekkor már lekerül a földekről, a következő év terményeinek magja pedig épp csak bekerült a földbe.

Jellemző, hogy ilyenkor főként olyan kultúrák szenvednek kárt, amelyek kézimunka igényesek, sok családnak biztosítanak megélhetést. Ezek a növények öntözést igényelnek, amely jelentősen növeli a költségeket és ez által az elszenvedett kár mértékét is. Úgy tűnik, hogy az érintett gazdálkodóknak alig van reményük arra, hogy kárenyhítés keretében mérsékeljék veszteségeiket.

 

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége levélben fordult a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, hogy nyújtson segítséget ahhoz, hogy az őszi fagykárt szenvedett termelők is részesülhessenek kárenyhítő juttatásban.

 

 

Budapest, 2013. október 18.

 

MOSZ Sajtóosztály

 

 

További információ:                 Csordás Katalin

                                               06-1-312-0525