Gabonapiaci kilátások

 A MOSZ a COPA – COGECA (a legjelentősebb EU-s agrár érdekképviseleti szerv) tagjaként részt vesz a szervezet különböző munkacsoportjainak  a tevékenységében, illetve az Európai Bizottság adott témához kapcsolódó tanácsadó csoporti ülésein is. A gabona munkacsoport legutóbbi ülésére június végén került sor, tájékoztatásul megküldöm a várható terméskilátásokra vonatkozó - tagállami beszámolókat is magába foglaló - előrejelzést.

 

 

COPA – COGECA: piaci kilátások 

 

A COPA-COGECA június végi előrejelzése alapján az EU-27-ek gabonatermése a 2011. évi 286 millió tonna után 2012-ben 282 millió tonnára csökken. A búza termésmennyisége várhatóan mintegy 3 millió tonnával elmarad a tavalyi évitől, 125,5 millió tonna körül alakulhat. Az árpa termésmennyisége a várakozások szerint a tavalyi szinten – 51 millió tonna – marad. A kukorica vetésterülete 4%-kal bővült.

 

Tagállami helyzetkép: Nagy Britanniában a csapadék időben érkezett – kicsit talán már sok is -, 16 millió tonnás búzatermésre számítanak, ami 4 %-kal haladja meg a tavalyi mennyiséget. A sok eső miatt megszaporodtak a gombabetegségek, amik a későbbiekben problémát okozhatnak, az ellenük való védekezés jelentősen növeli a termelési költségeket. Franciaországban hasonló a helyzet, sok tavaszi csapadék volt, a tavalyinál mintegy két millió tonnával több, 34,5 millió tonnás búzatermésre számítanak. A növények fejlettsége mintegy 3 héttel le van maradva az ilyenkor szokásos állapottól. Németországban mintegy 5 %-kal csökkent a búza területe,
7 t/hektáros átlagtermés mellett 21,3 millió tonna búza betakarításával számolnak. Árpából a tavalyi termésmennyiséget kis mértékben meghaladó, 9 millió tonnás termést prognosztizálnak. Lengyelországban a téli fagyok miatt a búza területe 10 %-ot meghaladó mértékben csökkent, a tavalyinál mintegy 1,5 millió tonnával kevesebb termésre számítanak. Spanyolországban az ország jelentős területét érintő aszály miatt igen alacsony termésátlagokat várnak, vannak olyan területek, amelyeket nem is fognak learatni. (Többe kerül a betakarítás, mint amennyi a betakarított termény értéke.) Portugáliában hasonló a helyzet. A Balti államokban jók az állományok – időben kaptak csapadékot -, ugyanez igaz Svédországra, Dániára és Finnországra is. (Ez utóbbi államban – a sok eső miatt – az árpa vetése még mindig nem fejeződött be.)

Írországban ugyanaz a helyzet mint Nagy Britanniában, az állomány megfelelő állapotú, de a sok csapadék növényvédelmi problémákat okoz.

Bulgáriában az árpa 70 %-át már betakarították, a termés minősége kiváló, mennyisége meghaladja az elmúlt évit.

 

A tagállami beszámolók alapján a kukorica – június végén - mindenütt jó állományt mutatott, vetésterülete közel 4 %-kal nőtt az előző évihez képest.

 

Az előrejelzések alapján az olajos növények közül a repce termésmennyisége 3%-kal (18,4 millió tonnára), a napraforgó mennyisége 4%-kal (8,1 millió tonnára) csökken az EU-ban

 

Európai Bizottság: piaci kilátások

 

Az Európai Bizottság előrejelzése alapján a világ búzatermése 2012-ben 672 millió tonnára csökken (az előző évi 694 millió tonnáról) és ezzel párhuzamosan a fogyasztás is 682 millió tonnára mérséklődik. A készletek szintje mintegy 10 millió tonnával lehet alacsonyabb. A Bizottság becslése alapján az EU-27-ek búzatermése 127 millió tonna lesz, ami 1,5 millió tonnával több, mint a COCERAL előrejelzése. Az árpa vetésterülete jelentősen nőtt az EU-ban, a Bizottság 56 millió tonnás termésre számít, a COCERAL 52,5 millió tonnára.

A korábbi jelzések alapján a világ kukoricatermése 2012-ben a 950 millió tonnát is elérheti (szemben a tavalyi 873 millió tonnával), a fogyasztás 868 millió tonnáról 923 millió tonnára nőhet. Az USA kukoricatermése a júniusi várakozások alapján 310 millió tonnáról 376 millió tonnára emelkedhet, ez az előrejelzés az USA kukoricatermő vidékeit érintő száraz és forró időjárás miatt valószínűleg már júliusban jelentősen csökkenni fog. A Nemzetközi Gabona Tanács július eleji előrejelzése alapján a világ kukoricatermése a Bizottság által publikált adatoknál lényegesen alacsonyabb, 917 millió tonna lesz, az USA kukorica termése pedig 350 millió tonna körül alakulhat. Az EU kukoricatermése a COPA – COGECA előrejelzése szerint 66 millió tonna, a Bizottság becslése szerint 67 millió tonna, míg a COCERAL adatai alapján 65 millió tonna lesz. Ezek a becslések még nem számolnak az elmúlt másfél hét hatásaival.

A szója termésmennyisége világszinten 271 millió tonnára emelkedhet, Brazíliában, Argentínában és az USA-ban is nőhet a termésmennyiség. Az EU repcetermése a Bizottság előrejelzése alapján 19,2 millió tonnáról 18,8 millió tonnára csökkenhet, míg a napraforgó vetésterülete és várható termésmennyisége a tavalyi szinten marad.

 

Ukrajna, Oroszország, Kazahsztán

 

A Nemzetközi Gabona Tanács július elején közzétett jelentése alapján a búza termésmennyisége Kazahsztánban az elmúlt évi 22.7 millió tonnáról 15 millió tonnára, vagyis két harmadára csökken. Ukrajnában még nagyobb mértékű a visszaesés, az előrejelzések szerint idén, a tavalyi 22,3 millió tonnával szemben 13 millió tonna búzát takarítanak be. Az Oroszország nyugati részét sújtó forró és száraz időjárás miatt a május végi 55 millió tonnás búza termésbecslést július elejére 49 millió tonnára csökkentették.

 

Budapest, 2012. július 10.

 

                                                                                     Oláh Endre