Gabonapiaci információk - április


Nemzetközi kitekintés

A búza vetésterületek várható növekedése ellenére a szakértők a világszintű termésmennyiség 2%-os csökkenését prognosztizálják. Az Európai Unió egyes régióiban az aszályos időjárás miatt búzát vetettek repce helyett, ennek következtében a 2012/13. gazdasági évre az unióban 2%-kal nagyobb betakarított búzamennyiségre számítanak az elemzők. Ausztráliában a búza termésének 13%-os csökkenése várható, az USA-ban 6%-os hozamnövekedést prognosztizálnak.

 

A kukorica esetében világviszonylatban rekord mennyiségű hozamra lehet számítani a 2012/13-as gazdasági évben. A mintegy 3%-os várható hozamemelkedést főként az USA vetésterületeinek növekedésével magyarázzák.

 

A COPA-COGECA március végi várakozásai szerint a 2012/13-as gazdasági évben az EU-27-ek gabonatermése az elmúlt évi szinten alakulhat, ugyanakkor a kemény téli fagyok és a tavaszi szárazság hatására a jelenlegi becslések a betakarítás megkezdéséig még lényegesen módosulhatnak.

 

Az őszi vetésű növényeket elsősorban Franciaország észak-keleti régióiban, valamint Lengyelországban érte nagyobb kiterjedésű fagykár. A tavaszi csapadékhiány az EU számos tagállamában okoz komoly problémát, a legsúlyosabb helyzet Dél-Európában (leginkább Portugáliában és Spanyolországban), valamint Közép-Európában (Szlovákia, Bulgária, Magyarország) alakult ki.

 

Hazai helyzet

 

A magyarországi búzaterületek közel fele van gyenge állapotban a régóta tartó szárazság, valamint a február eleji és a húsvéti fagyok következtében. A növények fejlettsége messze elmarad az utolsó öt év átlagától.

 

Az MgSzH április eleji közlése szerint szemes kukoricát 1 262,5 ezer hektáron, siló kukoricát 82 ezer hektáron terveznek vetni az országban, melynek mintegy 7%-át vetették el április első harmadában. Az ágazathoz kapcsolódó hír, hogy elkezdte termelését a Panonia Ethanol dunaföldvári bioetanol üzeme, melynek kapacitása évi 575 ezer tonna belpiaci kukorica felhasználását teszi lehetővé.

 

Az Integrált Vízháztartási Tájékoztató és Előrejelzés áprilisi jelentése szerint 2012 márciusában az ország területére lehullott csapadék mennyiségének országos területi átlagértéke 2,2 mm volt, ami 28,3 mm-rel (93 %-kal) kevesebb a viszonyítási időszak (1971-2000) március havi átlagánál. A 2012. január-március időszakban lehullott háromhavi csapadékösszeg országos területi átlagértéke 53 mm volt, amely az időszakos átlagnál 39 mm-rel (42 %-kal) volt alacsonyabb. A meteorológiai téli félév, azaz a 2011. október és 2012. március közötti időszak csapadékösszegének országos területi átlagértéke 138 mm volt, amely az időszakos átlagnál 88 mm-rel (39 %-kal) számít alacsonyabbnak.

 

A jelentés szerint az egész mezőgazdasági évre további átlagos időjárás esetén, országos viszonylatban csak mérsékelt erősségű aszály kialakulása valószínűsíthető, viszont ha a továbbiakban az átlagosnál kevesebb csapadék hullik és az nagy meleggel is párosul, súlyos aszály is kialakulhat, mely főként a Duna-Tisza közén és a Tiszántúl nyugati felén lehet a legerősebb.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2012. március végén kiadott hosszútávú meteorológiai előrejelzése szerint április az átlagosnál kissé melegebb és átlagosan csapadékos, május átlagos hőmérsékletű és átlagosan csapadékos, június átlagos hőmérsékletű és átlagosan csapadékos lesz.

 

Árak alakulása

 

A világpiaci árakra jelenleg elsősorban a kedvezőtlen európai időjárással kapcsolatos hírek vannak hatással. Az elmúlt hetekben az európai gabonaárak továbbra is magas árszinteken tartózkodtak.

 

A Budapestin Értéktőzsde (BÉT) árupiacán a malmi búzát májusra 54 ezer forintos, augusztusra 51 ezer forintos tonnánkénti áron jegyzik. A takarmánybúzát augusztusra és szeptemberre is 49 ezer forinton jegyzik tonnánként. A takarmánykukorica májusi és júliusi jegyzése 55 ezer forint körül mozog tonnánként, az új termést 49 ezer forinton kötik. A napraforgómag májusi és októberi lejáratra 128 ezer forint tonnánként. Emelkedett a repce jegyzése, jelenleg májusra, augusztus és szeptember hónapokra tonnánkénti 137 és 142 ezer forint között mozog.

 

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a március végi erőteljes emelkedést követően kissé csökkentek az árak az elmúlt időszakban. A búza májusi és júliusi jegyzése 226 és 228 dollár/tonna körüli áron alakul, a kukoricát ugyanebben az időszakban 245 és 241 dollár körül jegyzik. A párizsi árutőzsdén (MATIF) a búza jegyzése májusra 210, augusztusra 221 euro tonnánként, novemberre nem egészen 200 euró a tonnánkénti ár. A repcemag jegyzése növekedett, májusra 497, augusztusra 480 euro tonnánként.

 

Budapest, 2012. április 17.

 

Csordás Katalin