Gabona-és olajnövényipari információk - február

Nemzetközi kitekintés

A Nemzetközi Gabonatanács legutóbbi, január közepén megjelent gabonapiaci jelentése szerint az EU 2011/12. gazdasági évi búzatermelése 2 millió tonnával meghaladva az előző időszak eredményeit, mintegy138 millió tonna körül alakult. A Fekete-tengeri térség 2011. évi gabonatermése rendkívül jól sikerült. Oroszország exportálható gabonafeleslege 30 millió tonnára tehető, Ukrajnában 20 millió tonnára becsülik az exportálható gabona mennyiségét (ebből 8-9 millió tonna búza). Kazahsztán búzatermelése - 22,5 millió tonna – 132 %-kal haladta meg az előző szezon termését. A térség erős exportja gyengítheti az európai búzaszállítmányok pozícióit, azonban az elmúlt hetekben napvilágot láttak olyan információk, hogy Oroszország a gabona exportvámok lehetséges visszaállítását helyezte kilátásba. Ennek híre és az elmúlt időszak rendkívüli hideg időjárásának bizonytalan hatása a gabonaárak emelkedését okozták szerte Európában.

 

 

A kukorica globális termése a 2011/2012. gazdasági évben még függ a déli félteke betakarításától, ahol a decemberi aszály ellenére jók a terméskilátások. Ukrajna 7 millió tonnával több (összesen 12 millió tonna) kukoricát exportál ebben a gazdasági évben.

 

Az Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) előrejelzése szerint az olajos növények feldolgozása globálisan mintegy 14 millió tonnával bővül a 2010/2011. szezonhoz képest, a bio-üzemanyag bekeverési irányelv betartása és a globális takarmányigény bővülése következtében.

Az USDA előrejelzése szerint a repcemag globális termése kissé visszaesik az EU 2011.évi gyenge termése következtében. Az idei évi termés kezdeti fejlődését nem csak Magyarországon vetette vissza az aszály, de Szlovákiában, Romániában, Olaszországban és Dél-Franciaországban is. Az EU legnagyobb repcetermelő országainak nagy részén (Franciaország, Németország, Egyesült- Királyság, Lengyelország) a repce vetésekor viszonylag kedvező volt az időjárás.

Oroszország és Ukrajna napraforgó hozama a 2011/2012. gazdasági évben kimagasló eredményt (9,6 millió tonna) ért el.

 

Hazai helyzet

 

A tavalyi év rendkívül csapadékszegény időjárása nem csak az őszi munkák elvégzését nehezítette meg, de bizonyos, hogy az idei évi termés minőségére és mennyiségére is hatással lesz. Az MgSzH január havi tapasztalatairól készült jelentése szerint a talajvízszintek az átlag alá kerültek.  A február elején hótakaró formájában érkező csapadék minden bizonnyal nem elegendő az augusztus közepével kezdődő, november végéig tartó száraz időjárás kompenzálására. A szárazság éppen az őszi vetések idejével esett egybe. Ennek következtében az elvetett magok vagy egyáltalán nem keltek ki, vagy hiányosan, és csak az optimális időben sikeresen elvetett és csapadékot kapott vetések tudtak jelentős fejlődésnek indulni. A vetési adatok szerint 2011. őszén 1, 086 millió hektáron vetettek őszi búzát, 178 ezer hektáron őszi árpát, káposztarepcét pedig 272 ezer hektáron. Ezek a területek időközben csökkentek. Az őszi búza decemberi állapotminősítése szerint a jó állapotminősítést kapó területek nem érték el a 20%-ot (tavaly ez 40% körül volt), 31 % kapott közepes minősítést és 52% pedig gyenge minősítést, ami mutatja, hogy a növények fejlettsége messze elmarad az utolsó öt év átlagától. Az árpa 40-50 százaléka ki sem kelt, a káposztarepcéből több mint 100 ezer hektár kelt hiányosan és 20 ezer hektár még az ősz folyamán kitárcsázásra került.

 

Sok termelő kivár és az állományok tavaszi állapotától teszi függővé, hogy kitárcsázza-e a gyenge őszi kalászost, vagy repcét. Ennek és az időjárás további alakulásának függvényében még jelentősen módosulhat az egyes kultúrák vetésterülete az idei évben. A jelentősen lecsökkent repceterületek miatt már most érzékelhető a repce árának emelkedése, emiatt többen dönthetnek úgy, hogy a gyenge termésátlag ellenére is nyereségesnek ítélik és meghagyják a gyengébb vetéseket is.

 

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy elkészült a gabona, olajosmag és fehérjenövény szektorban bevezetni kívánt fordított adózás iránti derogációs kérelem, melyet elküldtek az Európai Bizottsághoz. Bevezetésének tervezett időpontja 2012. július 1.

 

Tőzsdei árak alakulása

 

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiacán az elmúlt időszakban intenzívebb kereskedés volt jellemző. A malmi búza ára folyamatosan növekedett az elmúlt hónap folyamán, front havi jegyzése jelenleg 56 500 forint tonnánként, míg a takarmánybúzát 49 ezer forintos áron jegyzik erre az időszakra. A takarmánykukorica márciusi jegyzése 52 000 forint körül mozog tonnánként, míg az új termést 48 000 forinton kötik. A napraforgómag márciusi, májusi és októberi lejáratra is 114 ezer forint tonnánként. A repcét márciusra 130 ezer forinton, augusztus és szeptember hónapokra tonnánkénti 122 ezer forint körül jegyzik.

 

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza márciusi és májusi jegyzése 230 dollár/tonna körüli áron alakul, a kukoricát ugyanebben az időszakban 250 dollár körül jegyzik. A párizsi árutőzsdén (MATIF) a búza front havi és májusi jegyzése 205 és 210 euro között mozog tonnánként, a repcemag front havi jegyzése 450 euro körül alakul.

 

Budapest, 2012. február 20.

 

Készítette: Csordás Katalin