Tájékoztató a nemzetgazdaság munkavédelmi helyzetéről szóló 2012. évi jelentés agrárágazati tapasztalatairól

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal, jelentést készített a nemzetgazdasági ágak 2012. évi munkavédelmi helyzetéről, mely szerint általános tapasztalat:

 - A cégek munkavédelmi helyzete közötti jelentős különbségek általában a vezetők szakmai és hozzáállásbeli különbségeiből adódtak.

 

- A munkahelyeken bekövetkezett 3 napot meghaladó keresőképtelenséget eredményező munkabalesetek egy részét a munkáltatók nem jelentik be.

 

- Az országos összes munkabaleset száma – az elmúlt öt év időszakában – csökkenő tendenciát mutat. Ugyanez mondható el a súlyos-, valamint a halálos balesetek számának alakulásáról is.

 

- A nemzetgazdasági ágakon belül 2012-ben a mezőgazdaságban a súlyos munkabalesetek száma kismértékben növekedett, viszont a halálos kimenetelű munkabalesetek száma csekély mértékben csökkent. (súlyos összesen 20, ebből halálos 13).

 

A munkabalesetek munkáltatói kivizsgálásával kapcsolatos tapasztalatok:

A balesetet szenvedett munkavállaló mulasztását állapítják meg leggyakrabban.

 

A munkavédelmi felügyelő helyszíni ellenőrzése során szinte mindig megállapítható volt, hogy a balesetet nem vizsgálták teljes körűen. A munkabaleseti jegyzőkönyv olyan adatokat tartalmazott, amelyek elfedték a munkáltatói felelősséget. A hatóság által vizsgált munkabalesetek nagy részénél megállapításra került, hogy a munkavállalók oktatása gyakran formális volt. A dolgozók sokszor ezért nem ismerték a munkavédelmi előírásokat.

 

A növénytermelési ágazatban a gépekkel kapcsolatos munkavédelmi hiányosságok előfordulása csökkent. A javítóbázis felszereltsége és kialakítása, a használt javítóeszközök a munkavédelmi követelményeknek minden tekintetben megfelelnek.

.

.

.

Az állattenyésztési ágazatban a kisebb állattartó telepek a munkakörnyezettel kapcsolatos követelmények és előírások teljesítését nem tudják megtartani.  Tapasztalható, hogy a rossz műszaki állapotú, a műszaki vizsgán alkalmatlan minősítésű, a szántóföldi növénytermesztésből kikerült mezőgazdasági erőgépeket még tovább használják az állattartó telepeken. A munkavédelemhez kapcsolódó tájékozottság pedig sok esetben teljesen hiányzik.

.

.

.

 

A cikk teljes terjedelmében elérhető tagjaink számára a MOSZ Hírlevel  2013. évi 5. számában. További információért forduljon a MOSZ szakértőihez.

Budapest, 2013. július 29.

 

Krista István

1/224-0822

 

 

 

                                                                                  Krista István