Hol a pénz? Ígéretek helyett a tények

Hetek óta mást sem hallani, mint hogy a gazdálkodók - különösen az állattartók – mennyi plusz pénzhez jutnak majd az elkövetkezendő években. Aki azonban egy kicsit is a számok mögé néz, világosan látja, hogy a jól hangzó ígéretek és a valóság igen távol áll egymástól. A kormány azt állítja, hogy 2014 és 2020 között a mezőgazdasági termelők 212 milliárd forint többlettámogatás kapnak, ezzel szemben a tény az, hogy az agrártámogatások 2014 és 2020 között 2013-as viszonyítási alapon összesen 240 milliárd forinttal csökkennek. Nem csak a közvetlen támogatásokra és vidékfejlesztésre fordítható EU-s forrás lesz kevesebb, hanem a nemzeti társfinanszírozás mértéke is.

 

Már 2015 is rendkívül nehéz év lesz a mezőgazdaságban. A csökkenő támogatások mellett szembe kell nézni az orosz embargó, az 1200 hektár feletti támogatások 100 %-os megvonásának következményeivel, miközben sehol sem tart a vidékfejlesztési program uniós jóváhagyatása, melynek következtében kérdéses, hogy mikor kerülhet sor új pályázatok meghirdetésére.

Mindezt tetézi, hogy a földtörvény előírásai és az 1200 hektár felett gazdálkodókat sújtó támogatás elvonás azokat az állattenyésztőket érinti a leginkább, akik a hazai állatállomány döntő hányadát tartják, így hiába ígér némi alamizsnát a kormányzat az állattartóknak, ha más intézkedésekkel kétszeresen hajtja ezt be rajtuk.

 

Ráadásul a kormány 2015 évre az Agrár Környezetgazdálkodási Programot is „felfüggesztette”. A régi program 2014. augusztus 31-vel lejárt, sem új program meghirdetésére, sem a régi program meghosszabbítására nem került sor. Ennek következtében a mezőgazdasági termelők összesen közel 50 milliárd forint további bevétel kiesést fognak elszenvedni.

Világosan látszik, hogy a hangzatos ígéretek ellenére a következő hat évben kevesebb támogatás jut mezőgazdasági termelésre, vidékfejlesztésre. Úgy tisztességes, ha a tényekről beszélünk és nem áltatjuk tovább a gazdálkodókat, különösen az állattartókat, mindenféle ködös ígérettel.

2015 a baljós előjelek alapján – nincs elfogadott vidékfejlesztési program, bizonytalan egyes állattenyésztési támogatások EU-s jóváhagyása, megszakad az agrár környezetgazdálkodási program stb. - sötét éve lesz a magyar agráriumnak, a magyar vidéknek.

Budapest, 2014. szeptember 3.

További részletek:  sajtó-háttéranyag

 

Bővebb felvilágosítást ad:

Máhr András

főtitkárhelyettes

06-1-224-7403

06-30-9-527-920