Változtak az ásványi olaj szállítási szabályai

Január elsejétől módosult a 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól

  

 

A módosításra azért volt szükség, mert tavaly év végén egyre több olyan esetre derült fény, amikor más tagállamból (például Ausztriából) tüzelőolajat, illetve üzemanyagként felhasználható, gázolajnak nem minősülő kőolajterméket  hoztak be adómentesen Magyarország területére, holott arra a hazai a magyarországi jövedéki szabályozás értelmében nem lett volna lehetőségük. Az engedély nélkül, illetve az adó megfizetése nélkül behozott ásványolaj, adózás alól elvont jövedéki terméknek minősül, melyet a NAV jövedéki bírsággal sújt.

 

Ezeket a visszaéléseket kívánja szolgálni a módosított szabályozás. Az új előírás szerinti „az ömlesztetten szállított ásványolaj beszerzését és szállítását a terméket beszerző, szállító személy köteles a vámhatóságnak legkésőbb a beszerzést, szállítást megelőző napon bejelenteni”.  A bejelentési kötelezettség elmulasztása 300 ezer forintig, gazdálkodó szervezet esetében pedig 600 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

 

Mivel tudomásunk van róla, hogy az elmúlt évben egyes tagszervezeteinknél is adódtak problémák a NAV végrehajtó szerveinek ilyen irányú vizsgálata miatt, ezúton hívjuk fel tagjaink figyelmét a szabályozás módosulására és kérünk mindenkit a szabályok körültekintő alkalmazására.

 

 Budapest, 2012. január 9.

 

Csordás Katalin