Kifizetési kérelem benyújtásának elmulasztása a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásnál

Több tagszervezetünk jelezte, hogy a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatást érintően - támogatói okirat hiányában - az egységes kérelem részeként nem nyújtott be kifizetési kérelmet. (Országosan 61 gazdaság, a kérelmezők 12%-a nem nyújtott be kifizetési kérelmet.)

A MOSZ a Miniszterelnökséghez és a Földművelésügyi Minisztériumhoz fordult a gazdálkodók által nem befolyásolható körülmény miatt kialakul helyzet megoldása érdekében.

A MOSZ felvetésére – kértük a kifizetési kérelem benyújtási időszakának újranyitását –, a Miniszterelnökségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az Európai Bizottsággal közösen vizsgálják annak lehetőségét, hogy a kötelezettségeket ellenőrizhetően, minden kétséget kizáróan teljesítő gazdálkodók a következő kérelem beadási időszakban benyújthassák az elmaradt kifizetési igényeiket. Az unióval való egyeztetés jelenleg is tart, amint végleges álláspont kerül kialakításra, arról soron kívül tájékoztatást nyújtunk.

 

Addig is felhívjuk a kifizetési kérelem beadását elmulasztó gazdálkodók figyelmét, hogy a fentiek tükrében fordítsanak kiemelt gondot a vállalt kötelezettségeiket betartására, az adminisztráció pontos vezetésére, mivel valószínűsíthetően kiemelt ellenőrzésben lesz részük.