Dübörög a sertésstratégia!

A sertéságazat valahogy nem akar tudomást venni a kormányzati kommunikációról és - sajnálatos módon - tovább zsugorodott.

Ma tették közzé a legfrissebb hivatalos statisztikai adatokat a hazai állatállomány alakulásáról.  A sikeresen „növekedési pályára állított” (idézet Fazekas Sándortól) sertéságazat valahogy nem akar tudomást venni a kormányzati kommunikációról és - sajnálatos módon - tovább zsugorodott.

Fél év alatt 100.000 darabbal csökkent a hazai sertésállomány, alig éri el a 3 millió darabot. Ráadásul az anyakocák száma még nagyobb ütemben fogyatkozik, így a termelés jövőbeli alapjai is megrendültek.

A számok annak fényében még megdöbbentőek, hogy 4 éve zajlik a sertésstratégia végrehajtása (ezen időszakban az állomány létszámát illetően semmilyen előre lépés nem történt), amelyben 2020-ra - igen, nem elírás - 6 millió darabos állományt vizionál a kormány.

Várja ezt úgy, hogy a nagyobb sertéstartókat gyakorlatilag kizárja a fejlesztési forrásokból, korlátozza a földhasználatukat és akadályozza a működésükét.

Így nehéz lesz célt érni.

/Kép forrása: agrotrend.hu/