Sokkal többet tehetne a kormány az állattenyésztésért!

Nem igaz, hogy a kormány ne tudna többet tenni! Ha tényleg minden eszközt bevetnének az állattenyésztők érdekében – mint ahogy ezt állítják -, akkor nem lenne ilyen féloldalas az ÁFA csökkentés és enyhítenének a termelők állattartási és foglakoztatási kötelezettségein is.

A jelenlegi piaci helyzetben sok termelő csak úgy lenne képes életben tartani a gazdaságát, ha a piaci viszonyokhoz és a lehetőségeihez igazíthatná az állatlétszámát. Így tudna életben maradni, munkahelyeket megőrizni, megélhetést biztosítani a dolgozóinak.

Az állami (állattartási) előírások azonban olyan kötelezettségeket rónak rájuk, ami miatt ezt nem tehetik meg. Így gyakorlatilag képtelenek mérsékelni a napról – napról növekvő veszteségeiket. Ez sok esetben már a gazdaság egészének a létét is veszélyezteti.

Ha ezek a cégek - szankciók nélkül - csökkenteni tudnák a termelésüket, az nem csak az ő túlélésüket és munkahelyek magtartását jelentené, hanem az ágazat többi szereplőjének is segítséget nyújtana, mivel enyhülne a piaci nyomás és javulna a termelésüket folytatók helyzete.

Ha a kormány engedné, hogy a termelők mérsékelhessék a veszteségeiket (eltörölné a rájuk rótt kötelezettségeket), azzal mindenki csak nyerne.