Megvámolják a támogatásokat!

Ahhoz, hogy támogatást kapj dokumentumok kellenek de a dokumentumokért a támogatásod egy részével fizetsz! A pénzt egy féléve létrehozott, minisztérium közeli szövetség kapja.

 

 

 

A 92/2015. (XII. 23.) FM rendelet – a MOSZ tiltakozása ellenére – úgy módosította a tenyészkoca állatjóléti támogatás igénygbevételi feltételeiet (7/2015. FM rendelet), hogy a támogatás lehívásához szükséges dokumentumokat 2016. április 1-től a kezelő állatorvosok helyett a sertéságazati területi felelősök állíthatják ki.

 

Ez a módosítás nem csak a termelők adminisztrációs terheit növeli, hanem jelentős, kocánként 4000 forintos költséggel is jár, mivel a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége (MSTSZ) alkalmazásában álló sertéságazati területi felelősök ilyen díj ellenében állítják ki a támogatás igénybevételéhez szükséges dokumentumokat. A minisztérium házi érdekképviseletéről itt lehet olvasni.

 

 

Az ágazat jelen helyzetében elfogadhatatlan, hogy ilyen plusz terheket tegyenek a termelőkre – ráadásul úgy, hogy közben a kormányzat az adminisztrációs terhek csökkentéséről beszél – és olyan feladatokat delegáljanak egy újonnan létrehozott szervezetre, amit a kezelő állatorvosnak eddig minden gond nélkül képesek voltak ellátni. Teljesen felesleges, párhuzamos rendszer épül ki, aminek költségeit a termelők  viselik. A dokumentumok kiállításáért kért díj elviszi a tenyészkoca állatjóléti támogatás 10-15 %-át, így ezzel az intézkedéssel a minisztérium a termelők megsegítésére biztosított plusz források egy részét lényegében elvonja a sertéstartóktól.

Eredeti kép forrása: index.hu