Sertésálmok

Ezt nem teszik az ablakba...

 

Tavaly év végén Fazekas Sándor miniszter büszkén jelentette ki, hogy „A kormány 2012-ben elfogadott sertésstratégiájának eredményeként növekedési pályára állt az ágazat”.

Ehhez képest a KSH mai napon közzétett friss adatai alapján 2015. decemberében
 3,124 millió sertés volt Magyarországon, pont annyi, mint amennyi 2015. júniusában és mintegy 10.000 darabbal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.

Furcsán értelmezett növekedési pálya ez, pláne annak tükrében, hogy 2020-ra 6 millió sertést szeretne látni a kormányzat Magyarországon. Ennek a létszámnak a felénél tartunk most, pont ott, ahol a sertésstratégia 4 évvel ezelőtti meghirdetésékor.

Nem is lesz érdemi elmozdulás addig, amíg az állomány 75%-át tartó gazdasági szervezeteket ott diszkriminálja a kormány, ahol tudja, akadályozza és ellehetetleníti a működésüket, kizárja őket a fejlesztési forrásokból és a miniszter nem kívánatos szereplőknek minősíti őket.

Ezzel a „növekedési ütemmel” egy helyben toporgunk, esély sincs a célul kitűzött állomány elérésére. Pláne úgy nem, hogy a sertések mellett tovább csökkent a kocaállomány is, ami a jövőbeli termelés csökkenését vetíti előre.

Lehet itt akármilyen stratégia, mondhat akármit a miniszter, a számok nem hazudnak.