GDPR-rel kapcsolatos szakmai előadás a MOSZ-ban

2018. május 25-én hatályba lép az Európai Unió új Általános Adatvédelmi Rendelete: a GDPR, melynek előírásai minden olyan vállalkozás számára kötelezőek, amelyek magánszemélyek (munkavállalók, ügyfelek, partnerek, stb.) személyes adatait kezelik.

Ezek az adatok rendkívül sokrétűek lehetnek, és a szabályozás nemcsak a digitálisan tárolt személyes adatokra vonatkozik, hanem a papíralapúakra is, amennyiben azok valamilyen nyilvántartási rendszer részét képezik vagy fogják képezni.

E szabályok megismerése, illetve a tagszervezetek felkészítése érdekében a MOSZ-ban március 28-án a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság munkatársa - Dr. Kovács Melinda adatvédelmi szakértő - egy előadás keretében ismertette a MOSZ tagszervezetek jelenlévő képviselőinek az új szabályokhoz való alkalmazkodás legfontosabb kérdéseit.

Az előadó többek között felhívta a figyelmet arra, hogy milyen változások előtt állnak a személyes adatokat kezelő vállalkozások; hogyan kell a személyes adatokat kezelni; mik az érintettek jogai; milyen szabályzatokat kell elkészíteni, illetve kitért arra is, hogy ha nem jogszerű az adatkezelés, milyen szankcióra számíthatnak a szabályokat megszegő adatkezelők.

Mivel jelentős kihívást jelent a vállalkozások számára a rendelet szabályainak való megfelelés, ezért a MOSZ – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – a tagszervezetei számára ingyenes tanácsadás keretében segít a felmerült kérdések megválaszolásában.

Kérdéseivel keresse Halmai Olgát az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., e-mail címen vagy a 06-1-224-7083-as telefonszámon.

2018. március 29.