Sötétben minden tehén egyforma?

A minisztérium legújabb húzása a húsmarhatartók tejjelentéssel való zaklatása. Micsoda logikus lépés, a húsáért tartott szarvasmarhák gazdáitól tejjelentést kérni. 

A fent leírtak nem a vicc kategóriájába tartoznak, mivel ezen jelentés megküldésének elmulasztása esetén a termelők elesnek az anyatehén tartás támogatástól.

Azt, hogy a józan észt megerőszakoló előírásról van szó, jól jelzi, hogy az érintet termelő 40%-a elmulasztott ilyen jelentést beküldeni. (Nem termelnek tejet így fel sem merült bennük, hogy arról nyilatkozzanak, hogy mit nem csinálnak.)  

A termelő a támogatást akkor veheti igénybe, ha nem állít elő 120.000 kg-nál több tejet. Egy jó hozamú tejhasznú tehén évi 10.000 kg tejet ad. Itt húsmarhákról van szó! Szakmailag könnyen belátható, ha valakinek 10 darab alatti az állatlétszáma eleve fölösleges jelentést kérni tőle, mivel biztosan nem éri el a tejtermelés a 120.000 kg-ot. Jelen esetben a problémás termelők átlagosan 4 egyeddel rendelkeznek, vagyis egy ilyen könnyítéssel a probléma gyakorlatilag felszámolható lenne. A hivatal azonban nem adja fel, küldözgeti a hiánypótlásokat. A helyett, hogy egy logikus és szimpla egyszerűsítéssel megoldaná a helyzetet!