Szerepzavarban az államtitkár?

Egyre követhetetlenebb a vidékfejlesztési pályázatok bírálata. Lejárt határidők, ki nem fizetett támogatások, csúszó támogatási határozatok. Kis Miklós Zsolt pedig nem tudja, hogy államtitkárként, agrárkamarai alelnökként vagy MAGOSZ alelnökként üljön a lovon. 

 

Az új vidékfejlesztési pályázatokkal (VP) nagy a baj. A pályázatokat ugyan meghirdették, de valójában más nem történt. Újabb és újabb ígéretek hangzanak el, de az eredmények váratnak magukra, a fejlesztések nem valósulnak meg, az idő meg csak telik. A tehetetlenséget érzékelve a MOSZ már több esetben fordult a nyilvánosság felé, megoldást követelve. Legutóbbi cikkünkre államtitkár úr válaszolt. A válaszok azonban a legsötétebb propagandát idézik. Csak néhány témát kiemelve:

Elbírálatlan pályázatok száma

Alelnök úr kategorikusan tagadja a MOSZ állítását, hogy 100 ezer elbírálatlan kérelem heverne a hivatal asztalán. Elismeri, hogy ennyi kérelem valóban beérkezett, ebből azonban állítása szerint 65 ezer pályázat elbírálása megtörtént. Csak azt felejti el hozzátenni, hogy ezek olyan terület és állatlétszám alapú támogatások (pl. NATURA 2000; Biztosítási díjtámogatás, Védett- őshonos állatok támogatása), melyek nem beruházási típusúak. Bár ezek feldolgozása sokkal egyszerűbb még ezek feldolgozásához is közel egy év kellett és a termelők határozatot mind a mai napig nem kaptak. Az államtitkár úr állításaival szemben a valóság az, hogy a 68 pályázatból mindössze néhány olyan jogcím van, amelyek esetében sikerült döntést hozni. Nagyon sok olyan 1-1,5 éve beadott (Kertészet, Élelmiszeripar, Állattartó telepek korszerűsítése) beruházási projekt van, amelyekre 2016 októbere óta ígérik a döntéseket, hogy majd egyszer a közeli jövőben lesz eredmény. Ez azonban csak ígéret! Az idő megy a költségek pedig drasztikusan nőnek. És ez csak a pályázatok döntésig való eljutását jelenti. A kifizetési kérelmekkel, a közbeszerzéssel, kapcsolatos problémákkal majd csak ezek után kell szembesülni.

MVH átszervezés

Az MVH átszervezését bár próbálják, nem lehet sikersztoriként eladni. Tény, hogy az MVH korábban se működött jól, ugyanakkor a kifizetések tekintetében ilyen mértékű csúszás soha nem volt. Ennek a temérdek közül egyik okát, Dr. Kondra Laura elnökhelyettes maga vallotta be, mikor elmondta, hogy másfél hónapig, 2017 februárjáig, nem is volt aláíró az Államkincstárnál. Így nincs mit csodálkozni azon, hogy a támogatások kifizetésének június 30-i határidejét sem sikerült tartani. Ezt az államtitkár is elismeri. Egyébként a csatlakozás óta még nem volt példa ilyen mértékű késedelemre. A támogatásokhoz eddig a gazdák legkésőbb áprilisig mindig hozzájutottak.

Közbeszerzések

További időveszteséget okoz, hogy a pályázók nagyobb részének kötelező jelleggel közbeszerzési eljárás keretében kell kiválasztani a kivitelező vállalkozókat.

Az államtitkár szerint a közbeszerzési eljárásból fakadó időkiesés áthidalható, ha a gazdálkodók úgy nevezett feltételes közbeszerzést folytatnak le. Álláspontja szerint, azok számára, akik akár támogatás nélküli is megvalósítják a fejlesztést ez tökéletes választás. Megnyilatkozása csak egy dolgot, a szakmai alkalmatlanságot bizonyítja. Nem elég, hogy az indokolatlanul hosszú ideig elhúzódó pályázati elbírálás miatt nőttek a költségek, nem elég, hogy támogatáshoz nem jut a gazda, alelnök úr azt javasolja, hogy a feltételes közbeszerzésre feleslegesen további milliókat dobjon ki a termelő. Ráadásul mindenki tudja, hogy a közbeszerzés Magyarországon az árat nem lejjebb viszi, hanem jellemzően drágító tényező.

Szomorú vigasz, hogy legalább minden pályázat meg van hirdetve. Államtitkár úr ezzel takarózik. Azt mondták, azért nincsenek meg a bírálattal, mert szerinte ahhoz, hogy a gazdálkodók tervezni tudják gazdaságuk fejlesztési irányát, előbb a lehetőségeket kell megismerniük. A sertéstartók nyilvánvalóan az „Erdészeti genetikai erőforrások megőrzése” pályázatra vártak, a növénytermesztők pedig a „Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés” pályázatra.

Elég a maszatolásból! Eredményeket!

   Kép forrása: Magyar Hírlap