2015. évi SAPS határozatok és végkifizetések – Nem minden arany, ami fénylik!

Az elmúlt napokban számos cikk jelent meg az MVH és az FM vezetői részéről, hogy június 30-ig mindenkinek kifizetik a 2015. évi területalapú támogatásokat. Mi az igazság?

Összefoglaljuk a 2015. évi támogatások kifizetésével kapcsolatosan a termelői oldal tapasztalatait, hogy ne csak a kormányzati hírekből tudjanak tájékozódni az érintettek:

Fizettek? – Általában elmondható, hogy igen, fizettek.

Mindent kifizettek? – Nem. Az ellenőrzéssel, szabálytalanságokkal érintett területekre, állatállományra sok esetben nem fizettek ki még minden támogatást.

A gazdálkodó tudja, hogy mire, mennyi támogatást kapott? – A részletfizetéseknek köszönhetően sokszor nagyon nehezen áll össze a kép, hogy egy-egy támogatás esetében mekkora összeget folyósított az MVH.

Mennyit, miért vontak le a támogatásokból? – Ezt még sokan nem tudják, mivel a véghatározatokat csak a héten kezdték el kiküldeni elektronikusan, illetve papír alapon. A pénzeket június 30-ig határozat nélkül utalta az MVH a termelők számlájára. Csak az MVH GIRO kódokból lehetett következtetni, hogy milyen jogcímre érkezett pénz.

Tudják a pontos összegeket a termelők? – A 10-20 oldalas határozatok rettentő nehezen értelmezhetőek, mivel abban nagyon sok (sokszor a termelőt egyáltalán nem érintő) információ szerepel.

Sokan nem kaptak támogatást? A teljes támogatási összeget átutalták mindenkinek? – Érdekképviseletünkhöz beérkezett információk szerint több gazdálkodó nem kapta még meg a támogatási összegeket.

Volt már ilyen az EU-s csatlakozás óta, hogy ilyen későn és ennyire bonyolult módon fizessenek támogatásokat? – Nem. A korábbi időszakokban már az év elején megkezdődtek a véghatározatok kiadásai és zömében a tavaszi munkák kezdetére, de legkésőbb májusra a támogatások jelentős része átutalásra került.

Lesz még dolga a gazdálkodóknak a 2015. évi határozatokkal? – Igen, hiszen számos esetben fellebbezhetnek, illetve amennyiben hibásan állapították meg a határozatban szereplő összeget, akkor még egyeztetésekre lesz szükség az MVH-val.