Kinél legyen az MVH?

Megy a harc minisztériumok között, hogy ki felügyelje a támogatások elosztását.

 

Lázár János a fejlesztési támogatások után sikerrel szerezte meg a vidékfejlesztési támogatások felügyeletét még 2014-ben, azonban ez csupán a támogatási programok elkészítésére és meghirdetésére vonatkozott. A pénz folyósítását az MVH végzi, aminek felügyelete Fazekas Sándorhoz tartozik. De vajon meddig? A hatalmi harc odáig fajult, hogy Lázár nyíltan kritizálta az MVH működését.

 

Gyorsan hozzá kell tennünk, hogy kritikái nem voltak teljesen alaptalanok, azonban afelől, hogy nála jobb helyen lenne a hivatal, erős kétségeink vannak.

Hogy miért?

A 2014-2020-as Vidékfejlesztési Program első beruházási pályázatának a benyújtási időszaka 2016. február 12-én zárult le. A programot már teljes egészében Lázár János és csapata koordinálta. Az első tapasztatok finoman szólva sem meggyőzőek. Soroljuk:

A kormányhatározat szerint a pályázati felhívás megjelentetése október hónapra volt tervezve, azonban az, közel három hetes csúszással, csak november 20.-án jelent meg.

A késéssel megjelent kiírás rendkívül hiányos volt, a szakmai mellékleteket nem tartalmazott, sőt a megjelenést követően a teljes kiírást is rövid időn belül módosították.

December közepén még élt a remény, hogy 2015-ben beadható a pályázat. Azonban december 16-án újfent módosították a beadási határidőt így a pályázatokat leghamarabb január 11-én lehetett beadni. 

A meglepetések nem értek véget januárban sem. A beadás megkezdése előtt (január 11.) 3 nappal alapvető feltételeket változtattak meg – pl. a kötelezettségek időtartamát 2 évről 5 évre emelték – illetve még ekkor sem lehetett elérni a pályázat kitöltési útmutatóját. Ez azért volt problémás, mert a gazdálkodók nem tudhatták, hogy a pályázatukban milyen adatokat, milyen időpontban, milyen formában kell megadni.

Január 11-én azután megnyílt a felület, de kitöltési útmutató még ekkor sem volt. Meglepő módon még ezen a napon is módosították a mellékleteket (támogatott gépek, eszközök listája), melyet külön már nem is tüntettek fel a pályázat honlapján. Minek azt. Mintegy további 7 nap kellett a kitöltési útmutató kidolgozásáig, melyet végül január 18-án jelentettek meg. Akik addig már beadták arra kényszerültek, hogy módosítsák a beadott pályázatot.

A megpróbáltatások végig kísérték a teljes pályázatot, január 28-án további módosítások történtek a pályázati dokumentációban nem sokkal a pályázat lezárta előtt.

Összegezve a miniszterelnöki hivatal első fontosabb pályázati kiírását:

  • folyamatos késések,
  • az egyeztetés teljes hiánya,
  • hibás és hiányos dokumentációk,
  • 8-szori módosítás
  • és az ügyfélszolgálat tájékozatlansága

kísérte.  Arról nem is beszélve, hogy még igen messze van a kifizetés. Ha a fentiekre gondolunk és hozzávesszük, hogy az átszervezés további késéseket fog jelenteni (az EU-s minősítések miatt akár éveket is), úgy gondoljuk nem lesz jobb helyen Lázáréknál sem a termelők pénze. Az új kiírások ugyanilyen problémásak. Azzal azonban egyetértünk, hogy az MVH komoly fejlesztésre szorul. Talán a gazdálkodók valódi képviselőit is meg kellene hallgatni…