Elindult az aratás. Csökkenő hozamok, alacsony árak.

Az idei év nem volt olyan kegyes a gabonatermesztőkhöz, mint a tavalyi. A szélsőséges hőmérsékletingadozás (30 fok márciusban, majd mínusz fokok áprilisban), a rossz csapadékeloszlás és különösen a több térséget sújtó júniusi csapadékhiány miatt akár 20%-al is kevesebb gabona teremhet idén Magyarországon, mint 2016-ban. A kilátásokat a több térségben tapasztalható aszály még tovább rontja.

Egyes megyékben gyakorlatilag már be is fejeződött az őszi árpa aratása, a hozamok jelentősen elmaradnak a tavalyi évitől.

A napokban az ország szinte egész területén elkezdődött a búza betakarítása is, a kilátások itt is jóval kedvezőtlenebbek. A tavalyi 5,6 millió tonnával szemben idén jó, ha 4,5 millió tonna búza a magtárakba kerül.

A termelőket nem csak az kisebb hozamok, hanem a rendkívül alacsony felvásárlási árak is sújtják.

Az árpa június – július havi felvásárlási ára 7 éve nem látott mélypontra került.

Ilyen árak és terméskilátások mellett a gazdálkodók többsége csak veszteséget termel, képtelen megélni a munkája eredményéből.  Ez az év is rávilágít arra, hogy jelentős modernizációra, hatékonyság javítására és a termésbiztonságot növelő fejlesztésekre – pl. öntözés – van szükség, ha csökkenteni akarjuk a hazai termelők kiszolgáltatottságát és a nyugat európai termelőktől való lemaradását. Ehhez kiszámítható és stabil jövőkép, egy olyan új agrárpolitika kell, aminek nem az a célja, hogy állandó – leginkább a földhasználatot érintő - bizonytalanságban tartsa a termelők elriasztva ezzel őket a hosszú távú fejlesztéséktől. Lépni kellene, hogy ne csak a siránkozás maradjon.