Kitartóan dolgozni a semmiért

Válságos helyzetben a sertéságazat!

Sok munkával, sokat bukni. Ezt élik át a sertéstenyésztők nap, mint nap. Minden egyes felnevelt sertésen 5-10.000 forint vesztenek. A takarmányárak mellett az energia, a gyógyszerek és egyéb input anyagok árai, valamint a munkabér költsége is soha nem látott magasságba emelkedtek. Mindeközben a felvásárlási árak fél év alatt 20%-ot zuhantak. A jelenlegi árszintek mellett ma már minden sertéstenyésztő veszteséget termel, nincs olyan hatékonyságjavító intézkedés, ami képes lenne ezt a kiesést kompenzálni.

Az ágazat hosszú évek óta vergődik. A sertéslétszám 3 millió darab alatt stagnál, a kistermelői sertéstartás megállíthatatlanul zsugorodik, az igazán professzionális és hatékony sertéstartó telepek száma alig néhány tucatra tehető. Az elmúlt évtizedek kormányzati fogadkozásai ellenére az ágazatot nem sikerült növekedési pályára állítani, ma már odáig jutottunk, hogy az is hatalmas eredménynek számítana, ha legalább a jelenlegi szintet meg tudnánk őrizni. Erre már csak azért is szükség lenne, mert az élelmiszerellátás biztonságának a garantálása a jövő egyik kulcskérdése.

Ha tovább zuhan a sertésállomány (és a helyét az import hús veszi át), akár az önellátási szint alá is csökkenhet a hazai alapanyagból származó sertéshús kínálat. Ez kiszolgáltatottá teszi a lakosságot a jó minőségű, hazai takarmányon felnevelt magyar sertések húsminőségét sokszor el nem érő import húsnak és az ellátási láncok - közelmúltban megtapasztalt - bizonytalanságának. Érdemes lenne megvizsgálni, hogy miért éri meg a kereskedőknek 1000 kilométerről behozni a fagyasztott húst, miből adódik ezen termékek árelőnye, nincsenek e hazai szabályozási problémák?

A fogyasztók sokszor nem is látják, hogy milyen kilátástalan helyzetbe kerülnek a termelők. A kereskedelmi szektor árrésére a felvásárlási árak alakulása gyakorlatilag nincs hatással, olyan aránytalan jövedelemosztozkodás alakult ki a termékpályán, ami a kockázatok és veszteség viselését szinte kizárólag a termelőre tolja, miközben az élelmiszer feldolgozás többnyire, míg a kereskedelmi szektor gyakorlatilag mindig a pénzénél van. A médiában persze az jelenik meg, hogy nőnek az előállítás költségei ezért a fogyasztó drágábban kapja a sertéshúst. A valóság ezzel szemben az, hogy a megnövekedett költségeket a termelők nem tudják érvényesíteni. Mint ahogy jeleztük, a felvásárlási árak 20%-al csökkentek, miközben a fogyasztói árak alig változtak. A kereskedelem fölözi le a hasznot, a termelők pedig közben tönkremennek. A termelői kiszolgáltatottság csökkentése érdekében a kormányzatnak hatékonyan fel kellene lépnie. Változtatni kell a jövedelemosztozkodás jelenlegi gyakorlatán, ezért szorgalmazza a MOSZ Sertéstenyésztők Tagozata a tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló törvény felülvizsgálatát, a termelői kiszolgáltatottságot csökkentő intézkedések meghozatalát.

A tűzoltáson túl – hitelmoratórium határidejének meghosszabbítása, támogatott likviditási hitel bevezetése, előrehozott kifizetések -, olyan kormányzati intézkedésekre van szükség, amelyek érdemben tudják javítani a működési feltételeket. Így újra kell gondolni a jelenleg működésképtelen krízisbiztosítási rendszert, biztosítani kell a húsminősítés átláthatóságát, kiemelten kell támogatni a termelői feldolgozást. Annak, aki fejlesztésekbe fogott biztosítani kell a beruházáshoz kapcsolódó többletköltségek elszámolási lehetőségét.

A sertéstartók az elmúlt években sok mindent átvészeltek, hozzáedződtek a hektikus felvásárlási árváltozásokhoz, az embargók és járványok okozta piacvesztésekhez, hatalmas áldozatok árán próbálnak megfelelni a kormányzat által rájuk erőszakolt mentesítési programnak, az egyre szigorodó környezetvédelmi, és állategészségügyi elvárásoknak. Az azonban, ami most történik, sokakat padlóra küldhet. A halmozódó veszteségek miatt egyre több termelő kényszerül csökkenti a termelését, vagy abbahagyni a sertéstartást.

Ahhoz, hogy ez ne öltsön tömeges mértéket, azonnali, érdemi intézkedésekre van szükség.

Budapest, 2021. november 11.

További információt ad:

Kiss László Sertéstenyésztők Országos Tagozatának elnöke

06-72-524-015

Dr. Máhr András főtitkárhelyettes           -          06-30-9-527-920

Oláh Endre főtanácsos                               -          06-70-643-4437